Information & ansökan
Alla deltagare i SNR har fri tillgång till egna data och dessutom rätt att jämföra sina egna kvalitetsvariabler med medelvärden från övriga deltagande enheter. Om materialet i registret ska användas för forskning med syfte att publicera resultaten ställs vissa krav.
Det är bra om SNR kontaktas redan innan etikansökan skickas in för diskussion om variabler för det aktuella projektet. Det bidrar till bättre kvalitet på det datauttag som så småningom görs. Efter etikansökan skickas ansökan till SNR enligt formuläret nedan. Styrelsen behandlar ansökan och efter det tar Forskningsdatacenter i Region Jönköping beslut om ansökan kan godkännas.
Ansökan ska bland annat innehålla uppgifter om projektets titel, syften och frågeställningar samt vid vilken klinik eller institution forskningen bedrivs. Om andra register ska samköras mot uppgifter i SNR ska detta anges. Ansökan ska om möjligt begränsas till två sidor. Etikansökan och godkännande ska bifogas.
Grundinställningen till forskning på registrets material är positiv. Ansökan ska göras dels i syfte att säkerställa grundläggande kvalitetskrav hos de studier som bedrivs med hjälp av materialet i SNR, och dels för att styrelsen lättare ska få överblick över vilka studier som pågår, undvika dubbelarbete och säkerställa återrapportering, vare sig resultaten publiceras eller inte. Återrapportering av resultaten ska göras av forskande enhet enligt den tidsplan som angivits i ansökan, och meddelande om publikation/presentation i tidskrift så snart detta kan ske. Avgift tas ut för att täcka administrativa kostnader (grundavgift bedömning av ansökan som godkänns 5000 kronor, ej godkänd ansökan 0 kronor, kostnad per timme för uttag och eventuell bearbetning av data).
Ansökan skickas till:
Svenskt Njurregister
Medicinkliniken, expeditionsplan
Länssjukhuset Ryhov
551 85 Jönköping